Lada’dan Yerli ve Milli Model

Lada Iskra

Rus otomobil üreticisi Avtovaz, 2025 yılının başlarında satışa sunulacak olan yeni modeli Lada Iskra’yı tanıttı. Lada Iskra, Rusya’ya uygulanan savaşla ilgili yaptırımların ardından Lada’nın yıllardır çıkardığı ilk yeni model olarak dikkat çekiyor. Şirket, yaşlanan Granta ile biraz daha büyük olan Vesta arasında konumlandırılan Iskra ile model yelpazesini genişletmeyi hedefliyor.

Renault Grubu 2022 yılında Lada ile bağlarını tamamen koparmış olsa da, Rus mühendisler Ar-Ge çalışmalarına yoğunluk vererek eski platforma 400 yeni parça ekleyerek, özellikle elektronik aksamları tamamen yerli bir üretim haline dönüştürmeyi başarmışlar. Sonucunda Renault, Dacia ve Nissan modelleri tarafından kullanılan CMF-B platformu markaya özel bir hale getirilmiş. Avtovaz başkanı Sokolov, bu proje için toplam yatırımın 23 milyar rubleye ulaştığını ve bunun mevcut döviz kurlarıyla yaklaşık 258 milyon dolara denk geldiğini açıkladı.

Lada Iskra’nın kaputunun altında, tanıdık motor seçenekleri bulunuyor. Temel versiyon, 89 beygir gücünde (66 kW / 90 PS) güç üreten Granta kaynaklı 1.6 litrelik benzinli motorla geliyor ve beş vitesli manuel şanzımanla eşleştiriliyor. Daha güçlü versiyon ise, Vesta’dan alınan ve 105 beygir gücünde (78 kW / 106 PS) güç üreten 1.6 litrelik motoru içeriyor ve altı ileri manuel veya otomatik şanzımanla ön tekerleklere güç gönderiyor.

Lada Iskra’nın 2025 yılının başlarında Togliatti fabrikasında üretime girmesi planlanıyor. Fiyatlandırma, aracın pazara sunulmasına yakın bir tarihte açıklanacak. Rusya’daki mevcut durum göz önüne alındığında, modelin başka bir ülkede satılması pek mümkün görünmüyor.

SON EKLENENLER