Smart Artık SUV Oluyor

2024 Pekin Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Smart Concept #5, büyük ilgi topladı. Fuarın hemen ardından üretim versiyonuna ait fotoğraflar ve teknik özellikler de paylaşıldı. Beklendiği gibi, üretim versiyonu konsept aracın bazı özelliklerini kaybetmiş durumda ama hala kutu gibi sağlam duruşunu koruyor ve Smart’ın şimdiye kadarki en büyük ve geniş modeli olarak dikkat çekiyor.

Smart #5, 4.705 mm uzunluğunda, 1.920 mm genişliğinde ve 1.705 mm yüksekliğinde. Ayrıca, 2.900 mm dingil mesafesine sahip. Bu boyutlar, Smart #5’i markanın en büyük modeli yapıyor ve onu #3 coupe-SUV’dan 265 mm daha uzun hale getiriyor. Yeni Honda CR-V ile benzerlik gösteren bu model, BMW X3, Audi Q5 ve Mercedes GLC gibi araçlarla rekabet edecek boyutlara sahip. Tesla Model Y’ye yakın bir boyutta olan Smart #5, geniş iç hacmiyle de öne çıkıyor.

Üretim versiyonu, konsept araca göre daha düşük yerden yüksekliğe sahip olup, arazi lastikleri yerine geleneksel lastiklerle donatılmış. İç mekanın fotoğrafları henüz mevcut değil, ancak konsept araca benzer olacağı tahmin ediliyor. Konsept, gösterge panelinde bol miktarda teknolojiye sahip üçlü bir ekran düzenine sahipti. Dört koltuklu konseptin aksine, üretim modelinin beş koltuklu bir düzene sahip olması bekleniyor.

Tamamen elektrikli SUV model, arkaya monte edilmiş tek bir elektrik motorundan 335 hp (250 kW) veya 358 hp (267 kW) güç üretecek. Her iki konfigürasyonda da enerji lityum demir fosfat (LFP) bataryadan çekilecek. 100 kWh’den fazla kapasiteye sahip batarya paketi sadece 15 dakikada %10-80 arasında şarj olabilecek. Ayrıca Yeni Smart 5 için WLTP menzilinin 549 km olduğu söyleniyor. Üretim versiyonu için de benzer düzeyde olması bekleniyor.

Mercedes-Benz ve Geely’nin ortak girişimi olan Smart, 5 numara modelinin 2024’ün ikinci yarısında piyasaya çıkacağını doğruladı. Modelin Çin’in yanı sıra Avrupa’da da satışa sunulması bekleniyor.