Mazda Türkiye’de Yeniden Satışa Başlayabilir

Mazda’nın Türkiye’ye yeniden otomobil getirme ihtimali gündeme geldi. Otomobil gazetecisi Özgür Taylan Dil’in programına konuk olan Doğan Trend Otomotiv CEO’su Uğur Sakarya, markanın Türkiye operasyonu, yeni model planları ve yılın kalan bölümünde sıfır araç almayı düşünen tüketicilerin karşılaşabileceği fırsatlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 

mazda 2 hybrid modeli

Mazda İçin Türkiye Kapısı Yeniden Açılabilir

Uğur Sakarya, Doğan Trend Otomotiv’in bu yılın Şubat ayında Mazda’nın satış sonrası distribütörlüğünü ve dağıtım operasyonunu devraldığını belirtti. Mazda’nın yetkili servislerinin Doğan Trend çatısı altında faaliyet göstermeye devam ettiğini ve geçiş sürecinin herhangi bir servis kaybı yaşanmadan tamamlandığını söyledi.

Mazda’nın yeniden yeni otomobillerle Türkiye pazarına dönmesi ise doğrudan ürün gamı ve üretim noktalarıyla bağlantılı görünüyor. Sakarya, Türkiye’de daha kolay konumlandırılabilecek kompakt modeller ile pickup seçenekleri üzerinde görüşmeler yapıldığını ancak mevcut üretim yapısının önemli bir engel oluşturduğunu ifade etti.

Bunun temel nedeni, Mazda’nın mevcut üretim tesislerinin Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması bulunmayan ülkelerde yer alması. Sakarya’ya göre Avrupa’da üretim veya ortak platform kullanımı gibi bir seçenek ortaya çıkarsa Türkiye’ye model getirme ihtimali güçlenebilir. Bu nedenle 2026 yılı içinde sonuç beklenmezken, önümüzdeki yıl için Mazda pickup veya kompakt bir modelin Türkiye’ye gelmesi konusunda şartların zorlanacağı belirtiliyor.

 

mazda bt-50

Mazda Neden 2023’te Türkiye’den Ayrıldı?

Mazda, Türkiye’de uzun yıllar satış yapan ve özellikle marka sadakati yüksek modelleriyle bilinen Japon üreticilerden biri oldu. Ancak Sakarya, markanın 2023 yılında Türkiye’deki satış faaliyetlerini sonlandırmasının arkasında Türkiye’nin vergi yapısına uygun olmayan ürün gamının bulunduğunu anlattı.

Mazda’nın küresel ürün stratejisinde Kuzey Amerika’nın önemli bir ağırlığa sahip olması, Türkiye açısından dezavantaj yaratıyor. Büyük motorlu otomobillerin daha fazla tercih edildiği bu pazara yönelik geliştirilen modellerin Türkiye’deki yüksek vergiler nedeniyle rekabetçi hale gelmesi zorlaşıyor.

 

Sıfır Araç Alacaklar İçin Yıl Sonu Fırsatı

Uğur Sakarya’nın pazar değerlendirmesi, yeni otomobil almayı planlayanlar açısından Mazda gündemi kadar önemli bir başka noktaya işaret ediyor. 2026 otomotiv pazarının yaklaşık 915.000 adet seviyesinde tamamlanabileceği öngörülürken, yılın ikinci yarısında satışların daha zorlu bir görünüm sergilemesi bekleniyor.

Temmuz ayında otomobil satışlarında yaklaşık %25 düşüş yaşandığını belirten Sakarya, pazardaki yavaşlamanın yıl sonuna kadar tamamen toparlanmasını beklemiyor. Buna karşın özellikle ellerinde kalan 2025 model sıfır otomobiller, tüketici açısından dikkat çekici fiyat avantajları yaratabiliyor.

Bu tablo, sıfır araba fiyatları açısından da tüketicinin yalnızca liste fiyatına bakmaması gerektiğini gösteriyor. Kredi kullanımı zorlaşırken markaların stok eritmek için sunduğu kampanyalar, takas desteği veya farklı satış avantajları toplam satın alma maliyetini önemli ölçüde değiştirebilir.

 

para

Krediye Ulaşabilen Tüketici Avantaj Yakalayabilir

Pazarın önündeki en büyük sorunlardan biri ise krediye erişim olarak öne çıkıyor. Sakarya, 2 milyon TL’nin altında kredi kullanılabilen otomobil sayısının giderek azalmasının satın alma gücünü sınırladığını ve otomotiv sektörünün toparlanması için kredi koşullarının güncellenmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu nedenle elinde nakit veya takas edebileceği bir otomobil bulunan tüketiciler için yılın son bölümü daha avantajlı olabilir. Özellikle stokta kalan araçlarda sunulan kampanyalar incelenirken model yılı, donanım, gerçek indirim tutarı ve finansman maliyeti birlikte değerlendirilirse daha doğru bir satın alma kararı verilebilir.

 

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=wZPBhCQMIS8

Gönder
Paylaş
Yayınla

arabalar.com.tr’yi ekleyerek sadece birkaç saniyede destek olabilirsin.

İLGİLİ HABERLER